1 perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk – Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG! Hatalmas név távozott közülünk!

Uncategorized Admin Thursday 19th September 2024

Meghalt Quittner János táncművész, 82 éves korában elhunyt a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes alapítója.

82 éves korában elhunyt Quittner János szlovákiai magyar táncművész, néptánc-koreográfus, folklorista, a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes alapítója és vezetője – adta hírül a Pátria Rádió.

Quittner Pozsony-Vereknyén született, és már a középiskolában eljárt a pozsonypüspöki táncpróbákra a Felső-csallóközi Népi Együttesbe, majd később Somorjára, a Csallóközi Dal- és Táncegyüttesbe. 1969-ben Pozsonyban a Csemadok néptánc szakelőadójaként létrehozta a Szőttes Kamara Néptáncegyüttest.

A pozsonyi Színház- és Zeneművészeti Főiskola koreográfus-rendező szakán levelező tagozaton tanult, itt szerezte meg diplomáját 1977-ben.

Családjával együtt 1983 végén kivándorolt Ausztráliába. 1990-ben tért vissza. Egy évvel később elnyerte az Ifjú Szivek igazgatói posztját, ahol 1993-ig tevékenykedik.

Dolgozott Magyarországon és Németországban is. 2006-ban a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettjével tüntették ki, 2010-ben megkapta a Csemadok életműdíját, 2011-ben pedig a Szlovák Köztársaság Arany plakettjével is elismerték munkásságát.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *